خب اول در مورد دَلار بهتون بگم و بعد بریم سراغ ماست و دلار:

(من ابتدای این مطلب رو مستقیم از اینجا کپی کردم چون خودم تخصصی در مورد دلار ندارم )

احتمالا همه تون می دونید چیه ، چند نوع سبزی معطره که با هم می سابند و بهش نمک می زنند تا کپک نزنه .

بعضی ها توش سیر ساییده هم می ریزند که در ادامه کامل توضیح میدم

از اونجایی که دلال خیلی فشرده است مقدار کمی از اون حسابی جواب میده و اگه اون ظرف های کوچولوی تجریش رو دیدین بدونید که مصرف چند ماهتون است .

تو خود مازندران برای هر مصرفی یک دلال خاص هست اما من همین یک نوع رو برای همه چیز به کار می برم .

این هم توضیحات مرجان عزیز (وبلاگ آشپزخونه دوست داشتنی من ) که خودش اهل شماله و خیلی جامع و کامل واسمون توضیح داد که :

از هر چه بگذریم سخن دلال خوشتر است
من به عنوان یه مازنی یه چن تا توضیح راجع به ترکیبات دلال بدم
اوجی :  همون پونه وحشیه که اگه کنار رودخونه تشریف ببرین به صورت خودرو موجوده و عطر بینظیری داره

سرسم : هم از خانواده نعنا هستش و همون سوسن عنبره که بهش سرسم میگیم

 این عکسها از پونه وحشی رو من توی دوربینم داشتم به توضیحات مرجان عزیز اضافه کردم

اینجا روستای حسن آباد کرمانشاه -اطراف سنقره که پیک نیک رفته بودیم

کلی پونه (یا همون اوجی ) با گلهای زیباش کنار رودخونه رو زینت داده بود :

منم ازشون چیدم دیگه 

(این عکس دیگه کاملا گویاست که اوجی یا پونه وحشی در اینجور اکوسیستمی خیلی نقاط ایران یافت میشه )

جمع بندی صحبتهای مرجان عزیز و سایت اولی این شد :

انواع دلال 
برای ناز خاتون:  فقط ربحون بنفش + سیر و کمی اوجی مصرف میشه و جعفری مصرفی نداره

 برای ماست : جعفری + گشنیز + سرسم به نسبت مساوی + نعنا نصف این مقدار + کمی سیر سبز

توش کمی زلنگ و کمی اناریجه هم مصرف میشه

برای دلال ماهی: که داخل ماهی شکم پر میریزن ترکیبیه از زولنگ و اناریجه + سیر + نعنا+جعفری + کمی سرسم

برای هلی کتنی: که یه جور تنقلات مازنیه گوجه سبز کوبیده هست از دلال ماست استفاده میشه

دلال برای خوردن با کاهو : جعفری + کمی اوجی

حالا که با انواع دلار آشنا شدید،اینم ماست دَلار (به روایت خودم )

از وقتی یادمه ما همیشه ماست مصرفیمون رو تو خودمون درست میکنیم و بعد فراورده های مختلفی مثل دوغ و ماست چکیده و .. ازش میسازیم ، برای ماست چکیده ، خیلی راحت ماست رو داخل کیسه آشپزخونه تمیز از جنس اُرگانزا میریزیم و لبه آبچکان ظرفشویی آویزون میکنیم

بعد از ۲-۳ ساعت آب اضافی ماست خارج میشه و یک ماست چکیده تمیز بدون افزودنی های غلیظ کننده ی عجیب و غریب به دست میاد :

انقدر بافت این ماست متراکمه که به راحتی میشه با قیف و ماسوره باهاش شکوفه زد

برای ساختن ماست موسیر،ماست دلار، ماست بادمجون و تزیین غذا و … هم استفاده میشه

برای تهیه ماست دلار کافیه هر کاسه بزرگ ماست رو با ۱ قاشق مرباخوری سبزی دلار هم بزنیم

من هر وقت این عکسو میبینم یادم میاد که اینجا چقدر عجله داشتم ، اصلا استرس بهم وارد میشه

خیلی سریع برای تزیینش کمی از ماست رو ساده داخل قیف ریختم و  توی ماسوره قیفم یک قطره قرمز خوراکی چکوندم و شکوفه زدم و روی شکوفه ها هم دلار گذاشتم:

و به همین سرعت  دلار خوشمزمون آمادست :

امیدوارم از این دسر سنتی و سالم لذت ببرید 

با تشکر از خانم س عزیز که زحمت فرستادن این دلار خوشمزه رو کشیدن 

پ.ن سعی میکنم بقیه غذاهایی که با دلار درست میشه رو هم به زودی آموزش بدم

و همینطور ماست خانگی به روش پدرم رو …

4 نظر برای این مطلب تاکنون

  1. سعیده می‌گه:

    سلام.من تازه با سایتتون آشنا شدم.از آشنایی باشماخیلی خوشحالم.
    آیا شماهم مثل من کرمانشاهی هستید؟

  2. Ssssss می‌گه:

    میدونستید ماست چکیده خواص ماست رو دیگه نداره ؟؟؟؟؟
    پس بهتره برای آشپزی و ابتکار یه راه حل دیگه‌ای پیشنهاد بدین ،ممنون

    • پیوند می‌گه:

      میدونستید حرفتون کاملا غلطه !؟ میدونستید ماست چکیده تقریبا تنها چیزی که نسبت به ماست معمولی از دست میده درصدی از آبشه !؟ میدونستید تراکم مواد معدنی از جمله کلسیم درواحد حجم ماست چکیده چندبرابر ماست معمولیه؟ میدونستید تنها چیزی که همراه آب میتونه از ماست جدا بشه فقط درصد کمی از ویتامین B به علت محلول درآب بودنشه ،که قابل توجه هم نیست و منظور ما از مصرف لبنیات بیشتر تامین کلسیمه و برای ویتامین ب اصلا روشون حسابی باز نکردیم چون طی فرآیند پاستوریزه کردن این ویتامین در لبنیات کاهش چشمگیری پیدا میکنه ،چه چکیده باشه چه نچکیده ، از این گذشته تراکم ویتامینهای محلول درچربی ماست چکیده چندبرابر ماست معمولیه
      اینو عینا از پایگاه سلامت ایرانیان براتون کپی کردم :
      لازم به ذكر است هنگامی كه آب ماست گرفته می‌شود، فقط آب موجود در بافت كاهش نمی یابد بلكه مقداری از پروتئین و ویتامین‌های گروه B كه محلول در آب هستند نیز همراه آب از ماست جدا می‌شوند. ولی این مساله به این معنا نیست كه ماست چكیده فاقد ارزش غذایی یا پروتئین است. بنابراین با توجه به اینكه ماست چكیده طعم خوشمزه‌ای دارد و از سوی دیگر كالری آن بالاست، مصرفش برای افرادی كه دچار اضافه وزن هستند، توصیه نمی‌شود. . این پاراگراف رو عینا از پایگاه سلامت ایرانیان براتون کپی میکنم :
      لازم به ذكر است هنگامی كه آب ماست گرفته می‌شود، فقط آب موجود در بافت كاهش نمی یابد بلكه مقداری از پروتئین و ویتامین‌های گروه B كه محلول در آب هستند نیز همراه آب از ماست جدا می‌شوند. ولی این مساله به این معنا نیست كه ماست چكیده فاقد ارزش غذایی یا پروتئین است. بنابراین با توجه به اینكه ماست چكیده طعم خوشمزه‌ای دارد و از سوی دیگر كالری آن بالاست، مصرفش برای افرادی كه دچار اضافه وزن هستند، توصیه نمی‌شود.

insta teleg

گالری

  • آلبوم هنرهای دوستان
  • منوی نوروز
  • آلبوم سایت
  • معرفی سایت / سوالات متداول