اگه از طرفدارای مرغ بریونی باشید ، حتما توجه کردید که روش بریون کردن و مخلفاتی که در شکم پر کردن مرغمون به کار میبریم چقدر میتونه در تبدیل یک غذای “افتضاح بدوی” به یک غذای ” خوشمزه و مجلسی” موثر باشه …
بین همه روشهایی که تا به حال برای بریون کردن مرغ استفاده کردم، این روش محبوبمه که هردفعه عالی جواب داده و اهالی خونه انقدر بهش علاقمندن که ممکنه در هفته دوبار یه مرغ چاق درسته رو تحویل من بدن و بگن : ازون شکم پره درست میکنی؟!
اگه شما هم قصد دارید که یک مرغ چاق درسته رو به یه شکم پر خوشمزه تبدیل کنید ، با من همراه باشید
مواد لازم :
مرغ درسته : ۱ عدد
هویج : ۲ عدد برای زیر مرغ
روغن +زعفران حل شده : نصف لیوان
برای شکم مرغ:
پیاز متوسط: ۱ عدد
آلو خورشتی : ۱۵-۲۰ عدد
آلو سیاه خیکی : ۵ عدد
هویج : ۲-۳ عدد
کشمش : ۲ ق غ
زرشک: ۲ ق غ
خلال پوست پرتقال : ۱ ق غ
قرص عصاره زعفران : ۱ عدد
برگ بو: ۱ عدد
چوب دارچین: ۵ سانت
هل : ۱ عدد
برای خواباندن مرغ:
پیاز درشت : ۱-۲ عدد
پرتقال : ۱ عدد
آبلیمو : ۲ ق غ
فلفل قرمز : یک ق چ
نمک: ۱ ق چ
زعفران حل شده
روش کار :
شکم مرغ رو کامل کامل کامل خالی میکنیم ، یه دستکش لاتکس میپوشیم و با پنجه تمام شیارهای سطح داخل شکم رو با دقت خالی میکنیم و میشوییم ، طوریکه استخوانها و قفسه سینه مرغ از داخل نمایان باشه
پیاز رو هم با غذاساز یا رنده ریز میکنیم
حالا باید این مرغ شسته شده رو مزه دار کنیم ، برای این کار توی کاسه خیلی بزرگ پیاز ریز شده رو با آب پرتقالی که داشتیم و رنده پوست پرتقالمون و فلفل قرمز و نمک و آبلیمو مخلوط میکنیم :
مرغ رو داخل کاسه قرار میدیم و همه سطحشو با این مخلوط آغشته میکنیم ، داخل شکم هم چند قاشق از این مخلوط میریزیم ، بین بالها و بدن و چین بین ران و بدن مرغ هم باید با این مخلوط پر کنیم
در کاسه رو محکم میبندیم و داخل یخچال قرار میدیم ، باید حداقل ۸ ساعت مرغ با این مواد خوابونده بشه ، یک ساعت قبل از پخت زعفرون حل شده رو به محتویات کاسه اضافه میکنیم :
موقع پخت همه سطوح مرغ و بین چینها و داخل شکم مرغ رو از این مواد پاک میکنیم که بعدا پیاز توی فر نسوزه
خب این از مزه دار کردن مرغ ، بریم سراغ مواد شکم پر:
پیازی که داشتیم درشت خلالی میکنیم و با هویج خلالی شده و یک ق غ روغن تفت میدیم تا کمی نرم بشن:
(اگه هویج رو کاملا نرم دوست دارید ، بهتره خلالش از اینی که در عکس میبینید ریزتر باشه)
آلو و کشمش و زرشک و دارچین و هل رو هم اضافه میکنیم و ۱ دقیقه تفت میدیم :
شعله رو خاموش میکنیم و هل و دارچین و قرص زعفرون و برگ بو رو به این مواد اضافه میکنیم
حفره شکم مرغ رو با این مواد به خوبی پر میکنیم ،فقط باید حواسمون باشه جا برای بستن حفره بذاریم ، سه چهارم حفره پر بشه کافیه
حالا باید نیم واحد جراحی یادتون بدم! یه سوزن نخ با ۳۰ -۴۰ سانتی متر نخ ۴ لایه آماده میکنیم ، انتهای نخ یه گره بزرگ و واضح میندازیم که بعد از پخت راحت پیداش کنیم و نخو بکشیم ، دستکش هم میپوشیم و شروع میکنیم از بالاترین نقطه قسمت باز حفره شکم مرغه میدوزیم :
همینجوری ادامه میدیم تا پایین ، خوشبختانه خانم مرغه چون میخواد خورده بشه دیگه زیاد در بند زیبایی نیست ، هر جور دوست دارید بخیه کنید:
انتهای نخ رو ۲-۳ سانت بلند تر قیچی میکنیم
حالا یک نخ ۴ لایه ۵۰ سانتی به سوزنمون میزنیم، یک گره بزرگ و واضح هم به انتهای نخ میزنیم و از سر یکی از پاهای مرغه ردش میکنیم
بعد اونیکی پای مرغه رو با نخ میگیریم ،طوریکه پاها ۸-۱۰ سانت فاصله داشته باشن و بین ران و بدن مرغ نیم سانت باز باشه تا هوای گرم فر ببه خوبی جریان پیدا کنه و مرغ یکنواخت بپزه
قصد داریم دست و پای مرغه رو طوری ضربدری ببندیم که توی فر فرمشون به هم نریزه ، برای همینم کافیه از پای چپ به پای راست ، به دست چپ ، به دست راست و مجددا پای چپ نخمونو بکشیم و انتهاشو محکم کنیم
این شکلی میشه :
مرغ آماده پختنه ، یک نکته مهم برای خوش رنگ و خوش طعم شدن مرغ ، چرب کردن سطحشه ، باید یک لایه ضخیم از کره یا روغن جامد که با زعفرون مخلوط کردیم رو به همه بدن مرغ بمالیم :
مرغمون راهی فر میشه ، ۱۷۰ درجه برای مدت ۱٫۵ الی ۲ ساعت به علاوه یک ساعت به ازای هر کیلو وزن مرغ
یعنی اگه مرغمون دو کیلو باشه ، دو ساعت و نیم الی سه ساعت
اگه سه کیلو باشه سه ساعت و نیم الی چهار ساعت زمان برای پختش لازمه
چند تا نکته هم هست که باید برای پخت رعایت کنیم:
۱- بهتره دمای فر در تمام مدت پخت ملایم باشه که مرغ مغزپخت بشه وسطحش نسوزه
۲- بعد از یک ساعت و نیم ، باید مرغ رو هر بیست دقیقه – نیم ساعت یکبار روغن مالی کنیم ، کافیه دستکش فر بپوشیم،تابه مرغو خارج کنیم، روغنهای توی تابه رو با قاشق بریزیم همه جای مرغ و دوباره راهی فر کنیم
۳- نیمساعت آخر پخت ،اگه مرغتون خیلی چاقه ، چاقو بگیرید دستتون و سه تا شیار عمیق ولی کم عرض (یعنی فرم میخ فرو کردن) در گوشت سینه مرغ ایجاد کنید که هم مغز پخت بشه هم در اثر نفوذ روغن زعفرونی خوش طعم بشه
۴- تابه ای که مرغو توش میذاریم باید ضخیم باشه ، من یه تابه گریل ضخیم رو که دسته پلاتیکیشو باز کردم برای این کار استفاده میکنم ،اگه اینجور تابه ای در دسترس ندارید ، یک سینی هم زیر ظرف مرغ بذارید
۵- میشه زیر بدن مرغ چندتا برش هویج بذاریم که زیر مرغ زیادی برشته نشه ، میتونید همون اول این هویجها رو بذارید، هم بعد از یک ساعت و نیم که مرغه رو برای روغن مالی خارج میکنید ، اگه از اول بذارید راحت ترید اما ممکنه هویجها زیادی بپزه و سیاه بشه
۶- در مورد روشن کردن شعله بالا و برشته کردن سطح مرغ : اگه مرغ خوب مغز پخت بشه و شما خوب روغن مالی رو انجام بدید و فرصت کافی بهش بدید ،خودش بدون شعله ی گریل، طلایی و خوشرنگ میشه
اگه عجله دارید یا مرغتون خیلی خیلی چاقه ، میتونید ۵-۱۰ دقیقه شعله گریل رو روشن کنید ، مسلما با حالت اول مرغ هم مغزپخت تره هم خوشرنگ و خوشمزه تر
خب دیگه مرغ شکم پر خوشمزمون حاضره
نخ دور دست و پا رو میبریم
نخ بخیه شکمشم با در دست گرفتن گره ، خیلی راحت میکشیم
اطراف مرغ رو با سبزیجات تزئین میکنیم و سرو میکنیم
این نمای نزدیک تزئینات ظرف من:
ظرهر مرغمون کاملا برشته ست و گوشت مرغ هم کاملا پخته:
در مورد طعم عالی مخلفات شکمش هم بهتره هیچی نگم
این هم یک مرغ دیگه که وزن کمتری داشت و بدون اینکه شعله گریل رو روشن کنم ، خودش طلایی شد:
توصیه میکنم مرغتون رو اندازه متوسط انتخاب کنید، اونجوری طلایی شدن سطح بدنش معیار خیلی خوبی برای پختشه و نگران خام موندن قسمتهای کنار رون یا عمق سینه نخواهید بود
غذای فوق العاده خوشمزه ایه ، نیاز به توصیه نداره
میدونم که یا امتحانش کردید، یا میکنید!
عیدتون مبارک، نوش جان
به به ، عالیه.
معلومه حسابی سرتون شلوغ بوده که چند وقته پست نزاشتینا.
کمتر از ۲۴ ساعت مونده به تحویل سال جدید.با بهترین ارزوها”پیشاپیش سال نو مبارک “
ممنونم سعیده جون
بله دقیقا درست حدس زدید ، امیدوارم بتونم بازم پستهای خوب بذارم واستون و فرصت بشه
ممنونم از آرزوی زیبات ، امیدوارم هر لحظه سعیده و سعادتمند باشید
هرروزتون نوروز
دقیقا ۵ ساعت و ۲۳ دقیقه مونده به سال تحویل
اومدم باز دوباره یه ده تایی پست آخر که نخونده بودم خوندم
بازم عیدت مبارک
فک کنم هفتمین ساله عید رو تبریک میگیم
دقیقا نمیدونم چند ساعت از عید گذشته ، یه ته دنیایی هستم که بیا و ببین ! چندقدم راه برم رسما از ایران میفتم بیرون 😀
خوش اومدی ، ایمیلتم یه چک بکن لطفا
بازم ممنونم ، عید تو هم مبارک دوست قدیمی
سلام پیوند جان
سال نومبارک امیدوارم سال خوبی داشته باشید همراه باموفقیتهای فراوان..بوس بوس
سلام سولماز عزیزم
خیلی ممنونم ازتون سال نو شما هم مبارک باشه
مرسی همینطور برای شما، امیدوارم سال خیلی عالی باشه
بــــــــــــوس