“نان تیری” که امروز میخوام یادتون بدم ، یه جور نون سنتیه که زن های بختیاری از قدیم میپختن ، تیر یا ترکه ، چوب مخصوصیه که نون رو باهاش نازک پهن میکنن ، تقریبا تو مایه های وردنه ، به همین دلیل هم به این نون ،” نان تیری” گفته میشه .

نون تیری یه نون سادست که خمیرش مهارت خاصی نمیخواد و خیلی راحت میشه تو خونه پختش ، خوشمزگیش به نازک بودنشه، ضخامت این نون حداکثر ۲ میلی متره ، من هروقت واسه صبحانه حسابی سرحال باشم این نون رو روی اجاق میپزم

فکرشو بکنید که چه ساده میشه یه صبح رویایی خلق کرد ، یه صبح تعطیل با عطر نون خونگی که در حال پخته …

مرحله به مرحله ازش عکاسی کردم تا شما هم بتونید خودتون این نون خوشمزرو تو خونه بپزید و لذت ببرید

مواد لازم :

آرد : ۳ الی ۳٫۵ پیمانه ،هر آردی مخصوصا آرد لواش

آب: حدود ۱ لیوان

نمک : ۱ ق چ

روش کار :

 نصف پیمانه از آرد رو کنار میذاریم و خیلی راحت نمک رو به آرد الک شده اضافه میکنیم و کم کم آب اضافه میکنیم تا خمیر بشه ، بستگی به آردمون داره که چقدر آب لازم داشته باشیم تا یک خمیر نرم که به دست نمیچسبه بدست بیاد

اگه زیادی آب ریختید و خمیر زیادی چسبنده بود، کمی آرد بپاشید و ورز بدید

یه خمیر ساده به دست میاریم که کشداره و به دست نمیچسبه :

این خمیر رو به گلوله هایی اندازه نارنگی کوچک تقسیم میکنیم :

روی سطح کار یا پشت سینی ،با الک کمی آرد میپاشیم :

گلوله هارو یکی یکی با وردنه به جهت های مختلف وردنه میکشیم تا خمیر حالت مدور باز و نازک بشه:

بهتره هر بار که وردنه میکشیم ، خمیر رو برداریم برعکس کنیم که مطمعن باشیم به سطح کار نچسبیده ، هر بار جهت وردنه رو نود درجه تغییر بدید تا خمیر گرد و قشنگ باز شه ، کار سختی نیست فقط توضیحش سخته !

اگه بیش از حد چسبندست خیلی کم آرد روی سطحش الک کنید و بعد وردنه بکشید

نهایتا باید خمیرمون باید در حد ۱-۲ میلی متر بشه ،یعنی نازکه نازک

تاوه (ساج) یا یک ماهیتابه قدیمی رو روی شعله بزرگ گاز میذاریم تا داغ بشه و خمیر نازکو میندازیم روش :

توصیه میکنم یه ساج کوچولو بخرید، کار باهاش خیلی راحتتره

خیلی سریع  در حد ۲۰ ثانیه نون میپزه و میشه از سطح ساج جدا و پشت و روش کرد

اون سمت نون هم ۱۵ ثانیه میپزیم و تمام

میبینید چقدر نازکه؟

بهتره هر نون که پخت سریع لای دستمال تمیز و یه ذره  مرطوب بذاریدش تا لطیف بمونه، خیلی نازکه با یه باد خشک میشه

بازم میگم ، پختن و خوردن این نون واقعا ساده و لذتبخشه ، به آدم حس جاری بودن زندگی میده

مخصوصا واسه صبحانه ، تو هوای پاییزی ، با پنیر و گردو

از جریان زندگی لذت ببرید

نوش جان

دسته بندی نان

16 نظر برای این مطلب تاکنون

  1. سولماز می‌گه:

    خیلی خوب بود من هم عاشق پخت نونم مخصوصا قسمت خمیر بازیش نوش جونتون

  2. محب مهدی(عج) می‌گه:

    سلام خانمی.کلی کیف کردم.چقدر با صفا بود.دستتون درد نکنه

  3. سرآشپزباشی می‌گه:

    سلام.
    به به اسم نون تیری رو دیدم برام جالب بود. این نون برای من خود نوستالژیه. مامان بزرگم همیشه درست میکرد به روش سنتی و چقدر من خوشم میومد از حرکاتش 😉

    چرا تا بحال اینجا رو ندیده بودم؟ خوشبختم از آشناییتون.

    • پیوند می‌گه:

      سلام سرآشپز باشی ، خیلی خوش اومدین عزیزم

      چه جالب ، حتما خاطره خیلی قشنگیه … صفاشو حس کردم به به

      شاید چون اصلا حواسم به تبادل لینک نبود،دوستای قدیمی وبلاگم همه وبلاگهاشون خراب و تعطیل شد و دپرسد شدم ، حالا دوباره دارم دوستای جدید پیدا میکنم ، خیلی از آشناییتون خوشوقتم

  4. منا می‌گه:

    پیوند جانم یه سوال
    وقتی میگی “آرد”، منظورت دقیقا چیه؟
    خیلی خنده دار شد سوالم 😀 😀 اما واقعا منظورم دقیقا همینی بود که پرسیدم!
    ببین مثلا من تو خونه آرد ۰۰۰ دارم وآرد ذرت و آرد ۰۰۰۰٫ وقتی میگی آرد، میتونم از هرکدوم که خواستم استفاده کنم؟ تو رو خدا به سوالم نخند، وارد نیستم، ام مشتاقم 😀 بچه ی خوبی هم هستم تازه!
    جمعه خواستم تاکو درست کنم، سر همین مسئله قضیه به عدس پلو ختم شد
    الآنم که این نون باحال رو گذاشتی، من عاشق نون نازکم، نمیشه از آرد های خودم استفاده کنم تا نونوایی نرم برا آرد؟ (اگه تا نونوایی برم نونم میگیرماااااا ) 😉

    • پیوند می‌گه:

      سوال فلسفی پرسیدی ها ، خوشم اومد ،
      آخه یاد خودم افتادم ، استاد گفت پونصد سی سی سرم بزنید ، من هنگ کردم گفتم رینگر یا هاف سالین یا دکستروز یا نرمال ؟
      استادمونم گفت وقتی ساده میگیم سرم ، یعنی سرم نرمال

      سوال شما هم همینه،اینکه پرسیدی نشون میده حواست هست که شونصد نوع آرد داریم
      اما خب وقتی ساده میگیم آرد ، یعنی آرد معمولی معمولی ، آرد ۰۰۰ برای شیرینی های کره ای و خشک و ترد مناسبه و کیکها
      آرد نخود واسه شیرینی نخودچی و داخل کتلت و شامی و …

      آرد ذرت هم رسیپی های خاص خودشو داره

      جونم واست بگه که تاکو و تیری هردو با نون معمولی،میشه تاکو با آرد ذرت هم پخت ، اما دستورش کمی فرق داره

      واسه نون تیری از نونوایی لواشی آرد بخر،یا هر آرد معمولی دیگه ، نون حساسی نیست ، فوقش مقدار آب کمی بیشتر یا کمتر میشه ، مهم اینه خمیرو بشه نازک کرد، همین

      آفرین به اشتیاق و پیگیریت ، موفق میشی میدونم

  5. دریا می‌گه:

    سلام من یه روستا زاده ام کامل این نون را می تونم پخت کنم قشنگ قطر نونی که ما میپذیم به ۷۰-۸۰سانت میرسه یه عامه میپزیم میزارم اونجا موقع نیاز یکی یکی آب میزنیم و نوش جان میکنیم جای شما خالی

    • پیوند می‌گه:

      سلام ، به به چه باصفا

      آره تو روستا چون روی اجاق یا تنور پخت میشه دست آدم بازه اما من واسه شعله گاز همین سایزو مناسب میدونم

      خیلی هم عالی،نوش جونتون،واقعا جای من خالی

  6. دخترپاییز می‌گه:

    منا جووون ممنوووون بابت سوالت….خوووو منم واقعا سختمه تشخیص بدم…فقط میدونم مامان بزرگم واسه حلوا از آرد سنگک استفاده میکرد..خودمم از لوازم شیرینی پزی آرد میگیرم و واسه اکثر کارا همون رو استفاده میکنم…

    پیوند جوووونم فدااااات که اینقدر خوووشگل توضیح دادی…ولی ساج رو از کجا میشه تهیه کرد…میشه پشت سینی هم نون پخت …

    تو محلات یه شهرستانیه نزدیک قم یه نونایی تقریبا این شکلی میپزن ولی بهش گردو و کنجد و سبزی خشک میزنن..فک کنم زردچوبه هم داره….وووووووووی اینقدر خوووشمزه اس

    • پیوند می‌گه:

      چه جالب! من نمیدونستم اینهمه سوال ایجاد میکنه، ممنون که سوالاتتونو میپرسید، ازین به بعد کلمه معمولی رو به اسم آرد اضافه میکنم که با آردهای دیگه قاطی نشه

      فدای مهربونیات عزیزم،زنده باشی

      ساج رو من از بازار آهنگری سنتی خریدم،البته من نه، بابام زحمتشو کشیدن

      وای با محلات آشنایی دارم، ما یه فامیل محلاتی داریم واسمون ریحون تازه میاورد،وای چه ریحوووووووونی …. حتما نونش هم خیلی خوشمزست، نوش جان

  7. دخترپاییز می‌گه:

    عه واااا چه جالب…محلات یه چیز خووووشمزه دیگه هم داره…حلوا ارده…ووووی همون جا درست میکنن داغ داغ….اینقدر خووووشمزه اس که نگو…

    امیدوارم پدرتون همیشه سلامت و شاد و دلخوش باشن …سایه پدر و مادر رو سرتون مستدام….آمیـــــــــــن…

    میشه پشت سینی روحی درست کرد…؟؟؟

    • پیوند می‌گه:

      به به ارده همینجوریشم خوشمزست،دیگه حلوای داغش حتما معرکست،نوش جونتون ???
      ممنونم عزیز دلم،چه دعای قشنگی،خدا عزیزان همرو سالم و سرحال نگهداره الهی ?
      خداوند روح پدر بزرگوار شما رو قرین رحمت کنه ،آمین

      فکر میکنم پشت سینی هم بشه ،اما ممکنه نیاز باشه بعدش سینیو بسابی و سیاه بشه

  8. دخترپاییز می‌گه:

    راستی چیقذه زیراندازتون خووووشگل و خووووش رنگه…..من عاااااشق گلیمم…اینم که رنگ و وارنگ به به

    مربای پوست پسته رو تونستم تشخیص بدم…البته اگه اشتباه نکرده باشم…اون ظرف سفیده گل گلی تزیین شده چیست آیا….

    • پیوند می‌گه:

      مرسی چشمات خوشگله دخملی.??
      قابلتو نداره ها ، آدرس بده تقدیمش کنیم ?
      آفرین درست تشخیص دادی ،اونیکی هم محلبی پسته ست ، تو سایت هستش

insta teleg

گالری

  • آلبوم هنرهای دوستان
  • منوی نوروز
  • آلبوم سایت
  • معرفی سایت / سوالات متداول